Herregistratie SKJ? Denk aan je leerverslag!

Herregistratie SKJ? Denk aan je leerverslag!

Herregistratie SKJ? Denk aan je leerverslag! Jeugd- en gezinsprofessionals zijn verplicht om zich te registreren in het Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). Veel professionals hebben hun registratie enkele jaren geleden al geregeld. Voor hen komt de herregistratie nu dus in zicht. Eén van de onderdelen voor herregistratie bestaat uit het doorlopen van een reflectietraject. En daarmee moeten minimaal 50 registerpunten behaald worden.

Reflectievoorwaarden SKJ op een rij

SKJ heeft voorwaarden geformuleerd waar een reflectietraject aan moet voldoen.

Intervisie

Reflectiepunten kunnen door middel van verschillende reflectietrajecten verzameld worden. Intervisie is daar zeker ook geschikt voor. 
Voor intervisie geldt dat dit zowel om begeleide intervisie als om collegiale intervisie kan gaan. Over intervisie of een intervisietraining kan je hier meer lezen.

Leervraag

Sinds 1 december 2015 geldt dat bij de start van de intervisie een leervraag geformuleerd moet worden. Om een leervraag te formuleren stel je jezelf de vraag: “Wat heb ik te leren/ te ontwikkelen binnen mijn beroep?”
Deze leervraag loopt vervolgens als een rode draad door jouw reflectietraject. Je zult daarbij merken dat de casuïstiek die je graag wil bespreken, vaak gerelateerd is aan een overkoepelende leervraag.

Herregistratie SKJ? Denk aan je leerverslag!

Denk aan je leerverslag!

Van een reflectietraject moet je vervolgens voor je herregistratie 1x per jaar een leerverslag schrijven en daarvan lever je een samenvatting aan. 

In een leerverslag beschrijf je je eigen leertraject. De leervraag die je eerder geformuleerd hebt, vormt het uitgangspunt hiervoor. Het is overigens niet nodig om in dit verslag zeer persoonlijke informatie op te nemen. En er is ook geen handtekening van een leidinggevende of teamcoach nodig.

Tips voor je leerverslag:

Hieronder enkele tips om op een efficiënte manier te werken aan je leerverslag. Op deze manier is je leerverslag een ontwikkeldocument waar je regelmatig aandacht aan besteed.

  • Benoem tijdens de intervisie bij het inbrengen van jouw beroepssituatie ook je leervraag
  • Maak na iedere intervisie aantekeningen of schrijf een (kort) reflectieverslag
  • Kijk daarbij terug naar wat je rondom jouw leervraag hebt ontdekt
  • Vergeet niet om bij je notities data te noteren
  • Bewaar je notities in een makkelijk vindbaar document of logboek
  • Of: plaats de tekst alvast in je concept leerverslag
  • Spreek met je intervisiegroep af dat jullie elkaar regelmatig aan het leerverslag herinneren
  • Of: laat één groepslid deze taak bewaken

Vragen?

Heb je vragen over het formuleren van een leervraag of over je leerverslag? Of wil je meer weten over de voorwaarden voor een reflectietraject? Neem dan gerust vrijblijvend contact op!

Contact


Reflectieberichten

Wil je reflectieberichten ontvangen die je helpen om scherp te blijven op het gebied van communicatie en zelfreflectie? Dan kan je je aanmelden door op de button “Abonneren” te klikken. Je ontvangt dan binnenkort het eerstvolgende reflectiebericht in je mailbox.

Reflectieberichten