27 jun

Herregistratie SKJ? Denk aan je leerverslag!

Herregistratie SKJ? Denk aan je leerverslag! Jeugdzorgwerkers zijn verplicht om zich te registreren in het Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). Veel jeugdzorgwerkers hebben hun registratie enkele jaren geleden al geregeld. Voor hen komt de herregistratie nu dus in zicht. Eén van de onderdelen voor herregistratie bestaat uit het doorlopen van een reflectietraject. En daarmee moeten minimaal 50 registerpunten behaald worden.

Reflectievoorwaarden SKJ op een rij

SKJ heeft voorwaarden geformuleerd waar een reflectietraject aan moet voldoen.

Intervisie

Reflectiepunten kunnen door middel van verschillende reflectietrajecten verzameld worden. Intervisie is daar dan ook zeker geschikt voor. Maar ook een supervisietraject kan hiervoor gebruikt worden. Dit traject moet dan wel aan de voorwaarden van SKJ voldoen.

Voor intervisie geldt dat dit zowel om begeleide intervisie als om collegiale intervisie kan gaan. Over intervisie of een intervisietraining kan je hier meer lezen.

Leervraag

Sinds 1 december 2015 geldt dat bij de start van supervisie of intervisie een leervraag geformuleerd moet worden. Om een leervraag te formuleren stel je jezelf de vraag: “Wat heb ik te leren/ te ontwikkelen binnen mijn beroep?”
Deze leervraag loopt vervolgens als een rode draad door jouw reflectietraject. Je zult daarbij merken dat de casuïstiek die je graag wil bespreken, vaak gerelateerd is aan een overkoepelende leervraag.

Herregistratie SKJ? Denk aan je leerverslag!

Denk aan je leerverslag!

Van een reflectietraject moet je vervolgens voor je herregistratie een leerverslag aanleveren. Een leerverslag is een rapportage van je eigen leertraject. De leervraag die je eerder geformuleerd hebt, vormt het uitgangspunt hiervoor. Het is overigens niet nodig om in dit verslag zeer persoonlijke informatie op te nemen. En er is ook geen handtekening van een leidinggevende of teamcoach nodig.

De voorwaarden waar een leerverslag aan moet voldoen vind je hier.

Tips voor je leerverslag:

Hieronder enkele tips om op een efficiënte manier te werken aan je leerverslag. Op deze manier is je leerverslag een ontwikkeldocument waar je regelmatig aandacht aan besteed.

  • Benoem tijdens de intervisie bij het inbrengen van jouw beroepssituatie ook je leervraag
  • Maak na iedere intervisie aantekeningen of schrijf een (kort) reflectieverslag
  • Kijk daarbij terug naar wat je rondom jouw leervraag hebt ontdekt
  • Vergeet niet om bij je notities data te noteren
  • Bewaar je notities in een makkelijk vindbaar document of logboek
  • Of: plaats de tekst alvast in je concept leerverslag
  • Spreek met je intervisiegroep af dat jullie elkaar regelmatig aan het leerverslag herinneren
  • Of: laat één groepslid deze taak bewaken

Vragen?

Heb je vragen over het formuleren van een leervraag of over je leerverslag? Of wil je meer weten over de voorwaarden voor een reflectietraject? Neem dan gerust vrijblijvend contact op!

Contact


Reflectieberichten

Wil je reflectieberichten ontvangen die je helpen om scherp te blijven op het gebied van communicatie en zelfreflectie? Dan kan je je aanmelden door op de button “Abonneren” te klikken. Je ontvangt dan binnenkort het eerstvolgende reflectiebericht in je mailbox.

Reflectieberichten

Over Karin de Knegt

Ik begeleid professionals in zorgorganisaties en het onderwijs bij reflecteren - om te leren van hun werkervaringen en te groeien in hun professionaliteit

Karin de Knegt

 

 

 

Privacy beleid